A gyűszűk bűvkörében

Régen kizárólag kézzel varrtak, és tűt és gyűszűt használtak. A gyűszű egy kis védőkupak az ujj számára, arra használják, hogy segítségével a kemény anyagokon átnyomják a varrótűt. A legrégebbről talált gyűszű az ókori Rómából származik. Ma már készülnek vasból, bőrből, gumiból, fából még üvegből és porcelánból is, sőt napjainkban már féldrágakővel is díszítenek gyűszűket. A varrógép megjelenése kiszorította a kézi varrást, manapság csak ritkán használunk varróeszközöket. Nekünk, XV. kerületieknek azonban nem kell aggódnunk, hogy ez az aprócska tárgy feledésbe merül, hiszen Európa legnagyobb gyűszűgyűjteménye a Nyáry Pál utca 38.-ban található. A Gyűszűház megálmodóját, Mészáros Józsefné Varzsik Magdikát lapunk is felkereste.

Fotó:: XV Média, Vargosz

Mészáros Józsefné Varzsik Magdolna/Fotó:: XV Média, Vargosz

– Milyen utat járt be, míg sikerült megvalósítania a kontinens legnagyobb gyűszűkiállítását?
– A XV. kerülethez több szállal kötődöm. Itt születtem 1948-ban és itt jártam iskolába is, később férjemmel itt alakítottuk ki otthonunkat. Gyerekeim a környéken nevelkedtek, a régi Palota számos családi élményünk központja. A művészetek pedig közel álltak hozzám, egykori rajztanárnőm biztatott arra, hogy alkotások képeit vágjuk ki és ragasszuk be egy füzetbe. Talán akkor még csak a jutalom ötösért, de lelkesen szemléltem a festményeket, épületeket, melyek ma gyűszűim díszítésein köszönnek vissza. Közben a gyűjtőszenvedélyem is fellobbant, először, mint minden gyerek, szalvétákat és gyufáscímkéket őrizgettem, majd az órák és a legyezők kerültek előtérbe, melyekből ma is őrzök pár szép darabot.
– Mikor került a gyűszűk bűvkörébe?
– Anyukám a hímzés, varrás, horgolás nagymestere volt. Ruháinkat főként ő készítette, azonban 16 éves koromban úgy gondoltam, kialakítom saját stílusomat, és varrógép elé ültem. Így szerettem bele ebbe a kreatív tevékenységbe, olyannyira, hogy a saját és lányom esküvői ruháját is magam készítettem, a fiam szalagavatói zakója is a kezem munkája. Ma is szívesen készítek jelmezeket, ruhákat unokáimnak és családtagjaimnak. Így a gyűszű mindig ott lapult valahol körülöttem. Geofizikus sógorom azonban az 1980-as évek közepén, egy teheráni szimpóziumról hozott nekem egy gyűszűt.
– Azt gondolta, egy hobbivarrónőnek jó ajándék, ezzel végleg megpecsételődött a sorsom. Eleinte csak jópofa dísz volt az a 15-20 darab gyűszű, melyeket a rokonoktól kaptam. Gyűjtőszenvedélyem igazán akkor éledt fel, amikor férjemmel nyugdíjba mentünk, és egy Balaton-parti házba költöztünk Ábrahámhegyre. Először az ebédlőnkben kis polcokon tartottam szerzeményeimet, de amikor barátaim sorra leették az asztalterítőmet, mert evés közben a gyűszűket csodálták, elgondolkoztam a kiállításon. Így alakult meg 2012-ben a gyűszűmúzeum 3000 darabbal. Saját szórakozásra kezdtem, de most már 5000 darabbal büszkélkedhetek. Európában az én gyűjteményem a legnagyobb, de világviszonylatban is dobogós vagyok. Két évvel ezelőtt már a Guinness-rekord foglalkoztatott, de egy kanadai hölgyről kiderült, hogy majdnem kilencezer gyűszűje van, ez azonban nem tántorít el a világcsúcs megdöntésétől.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Szeptembertől itt, a XV. kerületben leltek otthonra a gyűszűk. Miért költözött vissza Budapestre?
– Férjem halála után visszajöttem szülővárosomba, mivel a gyerekeim, az unokáim itt élnek és a múltam is ideköt. Rokonoktól kaptam a lehetőséget, hogy a Nyáry Pál utcában rendezzem be a tárlatot.
– Bevallom, nem számítottam rá, hogy ennyire különleges élmény a több ezer varróeszköz nézegetése. Hogyan kategorizálható?
– Vannak gyűszűk, ameyeken híres emberek láthatók, Shakespeare, Dickens, Churchill, a huszadik század pápái, Michael Jackson. Egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja Jézus életét mutatja be. Összerakható gyűszűkből az angol királyi ház története is, több ábrázolásban látható VIII. Henrik, és külön sorozat van a feleségeiből. II. Erzsébet minden évfordulójára készül gyűszű, de a királyi ház többi tagja is gyűszűt érdemel. Diana és Károly esküvőjétől egészen a kis hercegig, viszont Charlotte hercegnő még hiányzik a repertoárból.
– Van olyan, amibe bele kell pillantani a zárt végén elhelyezett lencsén keresztül, mintha távcsövön keresztül egy hajót néznénk. Madarak, lepkék, vitorlások, autók, motorok, zarándokhelyek, mackók, lovak, kiscicák, mesefigurák, karácsonyok, ezredforduló, kínai horoszkóp, hónapok nevei versbe foglalva. Öt földrész minden országa, az ókortól napjainkig, fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk is megtekinthetőek. A legkülönlegesebb egy több száz esztendős kínai ujjvédő, akad olyan gyűszűtöredék is, amelyről azt állítják a szakértők, hogy 4-5000 éves. A tárlat ingyenes, de gyűszűt és adományokat elfogadok, látogatás egyeztetés útján a magjozs@gmail.com címen vagy a 36 20 560 4262-es telefonszámon.
A világrekord megdöntése a cél, így számos tervet is szövögetek, remélem, találok szponzort, és megörökíthetem gyűszűn hazánk településeit és a magyar uralkodókat is. Ezért is neveztek el a „Gyűszűk ­urának”.

Comments are closed.