A gyereknevelés titkairól egy tréner mesélt

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor arra vágyik, hogy valaki a fülébe súgja a gyereknevelés titkait, mert ő maga úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a helyzettel. Egry Zsuzsanna trénertől megtudták a résztvevők ezt a titkot, és mindenki több gyakorlati jó tanáccsal indult haza április 4-én a kerületi Dokumentumtárból.

Azok kedvéért, akik nem tudtak részt venni a jó hangulatú előadáson elárulom, hogy Egry Zsuzsanna a Magyarországon is egyre ismertebb Kapcsolódó nevelésről beszélt a könyvtárat megtöltő érdeklődőknek. Háromgyermekes anyukaként maga is kereste az eszközöket, hogyan lehet megoldani a mindennapokban a gyerekekkel kapcsolatos konfliktusokat, végül ebben a módszerben találta meg kilenc éve, három éve pedig már ő maga is oktatja.

Egry Zsuzsanna/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Egry Zsuzsanna/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Kapcsolódó neveléssel segíthetünk a gyereknek kapcsolódni és feszültséget oldani, mert ha ezek az alapvető emberi szükségleteink nincsenek kielégítve, akkor nem érezzük magunkat biztonságban, ilyenkor viselkedünk „rosszul”. A tréner elsősorban meggyőzte a résztvevőket, hogy nem a mi hibánk, ha nehéznek érezzük a gyereknevelést, ugyanis hamar elveszíthetjük a türelmünket a mai felgyorsult életformánknak és a nukleáris családmodellnek köszönhetően is.

Egry Zsuzsanna saját életéből vett példákkal mutatta be azokat a mindenki számára ismerős helyzeteket, melyre megoldása is volt. Például, ha sír a gyerekünk, ne mondjuk neki, hogy hagyja abba, mert a feszültséget a sírás mellett a hiszti és a nevetés oldja leginkább. A humor éppen ezért is nagyon fontos, ha kiabálás helyett viccelünk vele, könnyebben szűnik meg az ellenállása. Az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolódás: fogjuk a kezüket, érintsük meg, simogassuk őket, akár egy kamaszt is, mert erre van szüksége, még akkor is, ha inkább ránk vágná az ajtót haragjában a gyerek.

Ha rendszeresen beiktatunk előre meghatározott hosszúságú (akár öt perc vagy fél óra) „gyerekidőt”, amelyet csak vele töltünk és rá figyelünk, azzal is megerősítjük a gyerek biztonságérzetét. Viszont ehhez szükségünk van egy „meghallgató párra”, vagyis egy olyan felnőtt barátunkra vagy rokonunkra, akit felhívhatunk és kiönthetjük a szívünket, amikor szükségét érezzük.

A Kapcsolódó nevelés sok eddigi szokásra kínál új megoldást, például ne oldjuk meg a gyerek problémáját, sokszor elég csak meghallgatni őt. Bár még csak most kezdtem szülőként e szerint „kapcsolódni”, saját tapasztalatom alapján működik: a kezdődő veszekedést elsimítja a gyerek vállának masszírozása! (További tippek és javaslatok a kapcsolodoneveles.hu oldalon találhatóak.)

Comments are closed.