A fővárosban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

A levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfő hajnalban az MTI-vel.

Közleményük szerint a fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye. A meteorológiai előrejelzések szerint pedig hétfőn sem várható nagymértékű javulás.
Mint írják, a tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra vagy a krónikus betegekre. Ilyenkor asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
Így elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban.
Az elmúlt napokban több településen hívták fel a figyelmet a megnövekedett légszennyezettségre, például Budapest levegőjét is egészségtelennek minősítette az OKK.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mindemellett havazik a fővárosban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint még el sem hagyta térségünket az a front, amely inkább már csak az északkeleti megyékben okozhat kisebb havazást, hétfőn északnyugat felől egy újabb melegfront közelíti meg a Kárpát-medencét.

Mivel a front mögött további intenzív melegedést figyeltek meg a légkör magasabb rétegeiben, így a várható csapadék halmazállapota egyre vegyesebb lesz: keleten a havazás mellett havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat, míg nyugaton eső, ónos eső hullhat.

 

 

Comments are closed.