Emlékezés a diktatúra áldozataira

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én a kerületi középiskolás diákok az önkormányzat szervezésében megnézték a „Lágerjárat” című kiállítást. A tárlatra a László Gyula, a Kontyfa szakközépiskola és a Dózsa György gimnázium diákjai mentek el.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A február 25-i testületi ülésen a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg az áldozatokról.

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták, majd elhurcoltak a Szovjetunióba a megszálló szovjet hatóságok.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által.

Jóval többre tehető azonban azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Comments are closed.