Bitcoinnal is fizethetünk a taxiban

Februártól akár bitcoinnal (virtuális, digitális fizetőeszköz) is lehet fizetni a Budapest Taxi flottájában, köszönhetően – jelentették be a taxitársaság és a bitcoin elfogadó hálózatát működtető és fejlesztő CoinPay Zrt.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a zrt. becslése szerint mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok és a “pénzt” már nemcsak felhalmozásra és spekulációs céllal, hanem vásárlásokra is használnák. Ha a vásárlónak van bitcoinja, és a mobiltelefonján rendelkezik bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor, például a taxiban a célállomáshoz megérkezve, az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját bitcoin-tárcájában a fizetni kívánt összeget. Az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra kiépítésének, (így a bankkártya elfogadó terminál megvásárlásának) költségeitől, elégséges csupán egy QR-kódról szóló matrica.

A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg a vállalkozás részére az értesítés, februártól a taxi igénybevétele esetében a sofőrhöz. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár SMS-ben is. Az árfolyamkockázatot kiküszöbölik, mivel a tranzakciót követően azonnal konvertálják váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára, Magyarországon forintra a bitcoinban fizetett összeget. A vállalkozás pedig 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt.

Comments are closed.