Új helyi jelentőségű természetvédelmi terület létesült a kerületben

Két új területet is védetté nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés július 1-jével, így a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete mintegy 25 hektárral növekedett – írja a budapest.hu. Az egyik a XV. kerületi Szilas-tó, a másik kőbányai Felsőrákosi-tó.

Az M3 autópálya mellett található tó és az ott elterülő erdő meghatározó tájképi és természeti érték – Szilas-tó természetvédelmi terület néven lett védett. A terület rendkívül gazdag élővilágnak, számos védett növény- és állatfajnak az élőhelye, amelyek közül ki kell emelni a ritkaságnak számító, nagy genetikai tisztaságú széles kárász állományt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az új természetvédelmi területek – ahol a későbbiekben természetismereti tanösvényeket is kialakítanak – a vonatkozó szabályok betartásával szabadon látogathatók.

A két területen a természeti értékek őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja el, természetvédelmi kezelést pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. végzi.