Telefonos csalók – ne hívjuk vissza őket!

Csalás áldozataivá válhatnak azok, akik visszahívják az őket megcsengető ismeretlen külföldi telefonszámokat – hívta fel a figyelmet Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán. Bevételük akkor keletkezik, ha nemzetközi számot hívunk vissza, a pénzt ugyanis az emelt díjas hívások után gyűjthetik be.

Az „egy csengetés, és vége” csalás lényege: egzotikus országokból felhívják az előfizetőt, aki sokszor nem is hallja az egy csengetést, de a készülékén megjelenik nem fogadott hívásként. A csalók azt remélik, hogy az emberek kíváncsiságból, óvatlanul visszahívják ezeket a külföldi, emelt díjas telefonszámokat. A bűnbandák naponta akár 10-12 ezer hívást is kezdeményeznek – mondta a kommunikációs igazgató.

Az országok előhívó száma kétjegyű, a csalók általában 200-zal kezdődő számokról hívják az előfizetőket, így ezekkel kell vigyázni. Azt tanácsolta, ha valakit ilyen számról hívnak, ne hívja vissza azt, illetve ellenőrizze, hogy az előhívó szám melyik országhoz tartozik.