Ötkarikás karatés

Megnyerte Baranyi Zsófia, az MTK Karate Szakosztályának tagja a horvátországi Umagban rendezett kvalifikációs versenyt, és ezzel kijutott az októberi ifjúsági olimpiára. A sportágában ő lesz az első kerületi olimpikon. De hogy ki is az a Baranyi Zsófia? Nos, az alábbi interjúban erre kerestük a választ.

– Mikor és hol kezdtél karatézni?
– Ötéves koromban kezdtem, és azóta is ugyanabban a csapatban vagyok. Előtte nem próbáltam más sportot mivel még kicsi voltam, de a karatéba azonnal beleszerettem. Az első edzésről már nem akartam hazamenni. Óvodatársaim anyukája ajánlotta nekünk a Dynamicot, mivel ők is oda jártak.
– Mi volt az első jelentősebb eredményed?
– Megnyertem a magyar bajnokságot, ez azt hiszem, kilenc éve történt. Hivatalosan 14 éves korom óta vagyok válogatott. Már hétszeres magyar bajnok vagyok, kadet korosztályban van egy Európa-bajnoki 2. helyezésem, illetve egy világbajnoki 5. helyezésem is.

Forrás: Karate Szövetség

Baranyi Zsófia/Forrás: Karate Szövetség

– Milyen eséllyel vágtál neki a mostani kvalifikációnak?
– Jó eséllyel indultam neki, mert egyrészt ismertem az ellenfeleimet, másrészt, mert magam is a világranglista élmezőnyéhez tartozom, és rendesen felkészültem. Ez pedig segített elhitetni velem, hogy ott a helyem az olimpián. Az olimpiára azonban bonyolult a kijutás. Először a ranglista első két versenyzője jutott ki, majd ezután rendezték meg az umagi kvalifikációs versenyt. Ide minden ország kategóriánként egy sportolót nevezhetett, a verseny pedig kétszer egynapos volt. Erről az eseményről a két-két döntős jutott ki az olimpiára.
– Így eddig hatan vagyunk a kategóriámban, és még csatlakozik hozzánk két versenyző a ranglistáról is.
– Mit éreztél, amikor ez sikerült?
– Először is nagyon boldog voltam, bár akkor még nem sikerült feldolgoznom a sikert, és utána, ugye, még ott volt a döntő is, amit szerencsére felszabadultan sikerült végigcsinálnom. Először el sem akartam hinni, hogy hova jutottam ki, de most már tudom, mi a célom, és igyekszem arra koncentrálni.
– Hogy alakul majd a programod októberig?
– Most apukámnál pihenek néhány hetet Svájcban, majd augusztusban kezdődik a kéthetes alapozó edzőtábor. Ezután visszatérnek a rendes edzések, szeptemberben pedig már kezdődik a verseny- és kvalifikációs szezon.
– Milyen reményekkel várod az olimpiát?
– Nyilván nem lesz könnyű, de mindent meg fogok tenni a célom érdekében. Szeretnék egy érmet, hogy az milyen színű lesz, majd meglátjuk, de nyilván az arany a cél.
– Van sportolói példaképed?
– Karatésok közül konkrét példaképem nincs, de sok versenyző van, akire felnézek. Ha meg kell neveznem egy embert, akkor az Hosszú Katinka lenne, akinek munkásságát követem és csodálom.

magyar állampapír lány
magyar állampapir fiú