Mit egyen a gyerek nyáron?

A nyári meleg, a megváltozott napirend a fiatalok bioritmusát is felborítja, sőt éhségérzetük is csökken a kánikulában. Emiatt is kell különösen odafigyelni arra, mit kínálunk nekik enni és inni – mondja ­Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője. „Korábbi kutatásaink szerint a gyerekek közel fele nem reggelizik rendszeresen, nyáron pedig a késői ébredés miatt még nagyobb eséllyel marad el a nap legfontosabb étkezése.”

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Már azzal is sokat tehetünk, ha előző este elkészítjük a reggelire szánt szendvicset, például teljes kiőrlésű pékáruból, sok zöldséggel körítve. Odakészíthetünk mellé a hűtőben teát, gyümölcslevet vagy tejet is, hogy már reggel is igyanak a gyerekek – javasolja a szakember.
Az egyszülős családokra az átlagosnál is nagyobb terhet ró a szünidei étkezések megoldása – mondja Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány vezetője. „Ilyenkor, a vakáció idején felértékelődik az együtt töltött étkezések szerepe is, ezért azt szoktam javasolni, hogy lehetőleg vacsorázzanak együtt, és ekkor kerülhet friss, meleg étel is az asztalra. Ennek testi-lelki szempontból felbecsülhetetlen értéke van a gyermekek fejlődésében. A jobb időkihasználás érdekében a gyereket be lehet vonni a vacsora elkészítésébe: a zöldségek tisztítása, darabolása, a tálalás is lehet játékos feladat, és ilyenkor a tanulást sem veszélyezteti” – javasolja Nagy Anna. Nyáron különösen oda kell figyelni arra, hogy eleget igyanak a gyerekek, mert erről hajlamosak megfeledkezni. Szervezetük viszont – az idősekéhez hasonlóan – hajlamos a kiszáradásra, és már néhány százaléknyi folyadékvesztés is okozhat panaszokat, például fejfájást, nyűgösséget, szapora pulzust vagy ájulást. Antal Emese jó tippeket is ad, mivel lehet rávenni a gyerekeket az ivásra: „Próbáljuk meg változatossá tenni a folyadékbevitelt, kínálhatunk nekik citrommal, uborkával ízesített vizet, gyümölcsleveket. Kisebb étkezésekre pedig kínálhatjuk őket tejes italokkal, hűvös joghurttal, kefirrel – ezek fontos tápanyagokhoz és pluszfolyadékhoz juttatják a fiatal szervezetet.”