Diabéteszkezelés

A kettes típusú cukorbetegség folyamatosan változik, a kor előrehaladtával súlyosbodhat. Ha az életmódbeli kezelés, tehát a diéta és a testmozgás mellett nem sikerül egyensúlyban tartani, gyógyszeres kezelés is szükséges.

Még a helyesen táplálkozó, fizikailag aktív életet élő, így testsúlyukat sikeresen csökkentő betegeknél is előfordulhat, hogy rendszeres gyógyszerszedést javasol az orvos. Ez azt jelenti, hogy az adott szervezetnek több segítségre van szüksége a vércukor megfelelő szinten tartásához. – Ebben az esetben nagyon fontos megjegyezni, hogy a tabletták nem váltják ki az életmódkezelést, tehát továbbra is nagyon oda kell figyelnünk a testmozgásra és az étrendre – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina dietetikus.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A tablettákról tudni kell, hogy nem tartalmaznak inzulint, hanem különféle módokon segítik a vércukorszint csökkenését, illetve a szervezet által termelt inzulin felhasználását.
Ha a hasnyálmirigy végül már olyan kevés inzulint termel, hogy az nem elegendő a beteg saját szükségleteinek kielégítésére, akkor kerülhet sor a tablettás kezelés kiegészítéseként vagy helyettesítéseként inzulinra.
Napjainkban már sokféle inzulin áll rendelkezésünkre, amelyek más-más sebességgel, különböző időtartamig hatnak, segítségükkel – és megfelelő odafigyeléssel – a vércukorszint nagyon jól karbantartható.
A betegek többféle inzulinkezelési sémával találkozhatnak, a diabetológus szakorvosok mindig az aktuális állapothoz legjobban illeszkedő rendszert választják ki a páciensek számára.
A szakember elmondta: – Ha inzulinkezelés szükséges, sok esetben a diétán is változtatni kell. A legfontosabb a kezelésnek megfelelő, orvos által előírt szénhidrátmennyiség és napi eloszlásának betartása.